کد خبر : 124722 تاریخ : 1404 چهارشنبه 3 ارديبهشت - 09:52
سریال «سووشون» و ایجاد راهی تازه در صنعت سریال‌سازی ایرانی.../ از ژول ورن و چارلز دیکنز تا گلی ترقی و سیمین دانشور و دیگران احمد محمد اسماعیلی- عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینما

یکی از راه‌های اعتلا و موفقیت یک اثر سینمایی و یا تلویزیونی در وهله نخست فیلم‌نامه و داستانش است. در سینمای دنیا از همان سال های ابتدایی شکل گیری این روند شروع شد که به سمت اقتباس ادبی میرفتند و به طور مثال داستان یکی از فیلم های اولیه سینما یعنی «سفر به ماه» اقتباسی از اثر ژول ورن بود و در سالهای بعد این روند با نگاه تخصصی و بروز و ظهور فیلم‌نامه نویسان شکل گرفت و آثار نویسندگان مهم مثل ارنست همینگوی، ویلیام فاکنر، چارلز دیکنز و ویکتور هوگو بارها مورد اقتباس قرار گرفت.

در ایران هم این روند به خصوص بعد از بروز و ظهور سینمای موج نو مورد توجه و رویکرد قرار گرفت و سینماگرانی مثل مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی و ناصر تقوایی به سراغ اقتباس از آثار نویسندگانی مثل غلامحسین ساعدی، ایرج پزشکزاد و محمود دولت آبادی رفتند؛ سنتی که در سینمای بعد از انقلاب با حضور همین سینماگران مثل مهرجویی و رویکردش به آثار نویسندگانی مثل گلی ترقی و سایرین ادامه پیدا کرد.
یکی از چالشهای مهم سینما و تلویزیون در دو دهه اخیر بحث ضعف فیلم‌نامه و داستان است که شاید یکی از دلائلش دور شدن کارگردانها از اقتباس ادبی است. خوشبختانه در سالهای اخیر سینماگرانی نظیر نرگس آبیار با رویکردی قابل اعتنا و توجه به سراغ چنین رویه‌ای رفته‌اند و یکی از رمان های فاخر و عاشقانه و اجتماعی ادبیات ایران یعنی «سووشون» نوشته بانو سیمین دانشور را مورد اقتباس قرار داده‌اند.

«سووشون» سریالی است برآمده از رمان سیمین دانشور که به زودی در دسترس علاقه‌مندان قرار میگیرد و کیفیت داستانی سریال می‌تواند به افزایش چنین رویکری و اقبال کارگردانها به ادبیات موثر باشد و سطح سریال و فیلم‌سازی ارتقا پیدا کند.

متنی که آبیار زمینه سریال‌سازی کرده یکی از بهترین رمان های تاریخ معاصر است که توانسته در دهه های مختلف با اقبال مخاطبانی از نسل های مختلف روبه‌رو گردد و نرگس آبیار در مقام کارگردان و محمدحسین قاسمی در مقام تهیه‌کننده با حمایت پلتفرم نماوا توانسته‌اند با به خدمت گیری شماری از عوامل حاذق در پشت و جلوی دوربین، پای در راهی گذارند که نیاز امروز و هر روز هنرهای نمایشی ایران است.

«سووشون» داستانی است که هم مایه های عاشقانه دارد و هم مایه های تاریخی و هم پر از حوادث ریز و درشت سیاسی-اجتماعی است که هر کدام از آنها می‌تواند اسباب جذابیت یکی از اپیزودهای این سریال را فراهم کند. پخش سریال «سووشون» که شنیده شده -قسمت‌های ابتدایی آن آماده عرضه است و پر و پیمان هم هست- قطعا باید منجر شود به اینکه روال تولیدات اقتباسی در سینما و تلویزیون و شبکه خانگی ادامه یابد و به رونقی چشمگیرتر برسد...

نباید فراموش کرد اقتباس از آثار ادبی معاصر و خوشنام حتی در میانه ترین حالت باز بهتر از انبوه آثاری است که با ژست مؤلف تولید میگردند و درنهایت چیزی جز تکرار مکررات نیستند...

گفتنی است سریال «سووشون» با هنرنمایی بهنوش طباطبایی، میلاد کی‌مرام، آزاده صمدی، مجید صالحی، سام درخشانی، ترلان پروانه، مریم سعادت، مزدک میرعابدینی، گیتا یاسری، سهیل مستجابیان، آرمین رحیمیان، شیدا یوسفی و... و کارگردانی نرگس آبیار و تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی از طریق پلتفرم نماوا در شبکه خانگی عرضه می‌شود.