به گزارش پایگاه خبری تماشاگران نیوز/در لایحه بودجه درآمدهای مالیاتی دولت مجموعا ۶۲ درصد افزایش یافته است. به باور کارشناسان در میان انوع مالیاتها، مالیات بر ثروت کمترین احتمال وصول را در سال ۱۴۰۱ دارد. در مقابل احتمال تحقق مالیات بر حقوق و مالیات اشخاص حقوقی بسیار بالاست. در همین راستا با یکی از اساتید دانشگاه چمران به گفتوگو نشتیم. با گسترش نیوز همراه باشید.
مرتضی افقه در مورد پیشبینی دولت مبنی بر افزایش ۶۲ درصدی درآمد مالیاتی در بودجه ۱۴۰۱ اظهار کرد: اخذ مالیات از تولید ملی باید شکل بگیرد وقتی اگر تولید نباشد و افزایش نیابد عملا رشد ۶۲ درصدی افزایش مالیاتی غیرممکن است. اگر هم بخواهند از بخش تولید و مصرف مالیات اخذ کنند فشار زیادی به بخش تولید وارد میشود و عملا باعث عمیق تر شدن تورم خواهد شد. البته دولت و مجلس مدعی است که میخواهند از پایههای جدید، مالیات اخذ کنند که به واسطه سیستم اداری ناکارآمد این توان را ندارند که پایه های جدید را شناسایی کنند. بنده خوشبین نیستم که حتی نیمی از آن ۶۲ درصد هم محقق شود.
استاد دانشگاه چمران در پاسخ این سؤال که آیا بودجه ۱۴۰۱ نکته مثبتی دیده میشود یا خیر اظهار کرد: حقیقت این است که هیچ نکته مثبتی در بودجه دیده نمیشود. بودجه سال آینده کاملا ریاضتی است و فشار بر مردم بیشتر از قبل خواهد شد. دولت میگوید دولت قبلی، سفره مردم را کوچکتر کرده و معیشت مردم را به برجام گره زده است. در همین راستا بودجه را به گونهای تنظیم کرده که بگوید ما سفره مردم را به برجام پیوند نزدهایم. اما از راه های دیگر سفره مردم را تحت تأثیر قرار داده است. افزایش مالیات، حذف ارز ۴۲۰۰ و همچنین کاهش اندک دستمزدها از جمله این راههاست.
وی اظهار کرد: عدم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قطعا سبب افزایش تورم نمیشود اما حذف کردن آن ضررهای زیادی به دنبال دارد. عدهای میگویند که حذف نکردن آن سبب تورم میشود. پیش بینی میکنند که دولت ناچار شود از بانک مرکزی وام بگیرد. اما باید حتما توجه کرد که حذف آن تبعات اجتماعی زیادی در پی خواهد داشت. فقط سبب کسری بودجه میشود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دولت باید منابع لازم برای حفظ قدرت خرید را تأمین کند.یارانه دادن در همه کشورها رایج است؛ به خصوص در کشورهای در حال توسعه. حتی در کشورهای سرمایهداری یعنی در امریکا و اروپای غربی؛ یارانه های متعددی به مردم داده میشود. لذا اختصاص ارز ۴۲۰۰ برای حفظ قدرت خرید و کاهش نابرابری یک نوع یارانه است و با حذف آن مردم باید با این یارانه خداحافظی کنند. حذف این یارانه حتما شوک تورمی وارد میکند و تبعات سیاسی، اجتماعی زیادی در پی دارد.
افقه در پایان در پاسخ به این سؤال که اکنون در لایحه بودجه ۱۴۰۱ رشد ۸ درصدی اقتصاد را پیش بینی کردهاند، آیا چنین وعدهای محقق میشود؟ اظهار کرد: این موضوع را اصلا نباید باور کرد، اکنون رشد اقتصادی صفر درصد است. ما در شرایطی که فروش نفتی خوبی داشتیم به ندرت این رشد را تجربه کردیم و اگر به چنین رشدی رسیدیم کاملا تصادفی بوده است. اگر تحریمها لغو نشود و پول نفت برنگردد و تجارت در جریان نباشد بدون هیچ تردیدی هیچ گونه رشد اقتصادیای محقق نمیشود.