به گزارش پایگاه خبری تماشاگران نیوز/ مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با بیان اینکه برآورد ما این است که به نوعی یارانهای که به ارز ترجیحی داده میشد و منابع حاصل از ارز ترجیحی برای دارو و تجهیزات پزشکی حدود ۹۵ هزار میلیارد تومان است، گفت: قاعدتا با مکانیسم انتقال آن به سازمانهای بیمهگر میتوانیم همچنان محافظت مالی از بیماران را برای جلوگیری از افزایش پرداخت از جیب بیماران داشته باشیم.
دکتر حمیدرضا اینانلو درباره وضعیت بودجه دارو در سال ۱۴۰۱، گفت: امسال حدود ۳.۱ میلیارد دلار به حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص داده شده بود که البته باید توجه داشت حدود ۲ میلیارد دلار آن را تا نیمه اول سال اختصاص داده بودند و مابقی با تأخیر تخصیص یافت که این تأخیر مشکلاتی را در تأمین دارو ایجاد کرد.
وی درباره مابه التفاوت ارز تخصیص یافته امسال در حوزه دارو نسبت به سال گذشته، گفت: درباره مابهالتفات، این پیشبینی وجود دارد که اگر بحث تک نرخی شدن ارز مطرح شود، برآورد ما این است که به نوعی یارانهای که به ارز ترجیحی داده میشد و منابع حاصل از ارز ترجیحی برای دارو و تجهیزات پزشکی حدود ۹۵ هزار میلیارد تومان است که قاعدتا با مکانیسم انتقال به سازمانهای بیمهگر میتوانیم همچنان محافظت مالی از بیماران را برای جلوگیری از افزایش پرداخت از جیب بیماران داشته باشیم.
اینانلو ادامه داد: مابهالتفاوت ارز امسال نسبت به سال گذشته نزدیک به هم بوده و خیلی متفاوت نیست، اما باید توجه کنیم که امسال با دو پیک سنگین کرونا مواجه بودیم و قاعدتا بخشی از داروهایی که ما در حوزه کرونا مصرف کردیم، از همین منابع ارزی تخصیص یافته بوده است.
وی گفت: ارزی که بنا است به دارو داده شود، چند مؤلفه دارد؛ یکی اینکه ارز ما باید مناسب، به اندازه و در زمانبندیهای مناسب داده شود. همچنین نوع ارزی که برای تأمین منابع دارویی نیاز داریم، باتوجه به اینکه منابع دارویی ما متنوع بوده و از کشورهای مختلف و متعددی اعم از هند، چین، اروپا و ...تأمین میشود، از نظر تنوع باید به گونهای باشد که به موقع و به اندازه کافی بتوانیم دارو را در اختیار بیماران قرار دهیم.
اینانلو درباره تخصیص مستقیم منابع به واردکنندگان دارو یا به بیمهها، گفت: اگر منابع به تأمینکنندگان داده شود، درست است که قیمت دارو را پایین میآورد، اما این قیمت پایین دارو، خودش جذابیتهایی دارد که دارو از کانالهای توزیع رسمی خارج شود و بحث قاچاق معکوس را به دنبال دارد. همچنین میتواند بحث مصرف القایی و افزایش مصرف غیرمنطقی دارو را به دنبال داشته باشد. این درحالی است که روشهایی در دنیا وجود دارد و آن هم این است که تخصیص منابع بهینه باشد؛ یعنی همان تخصیص منابع به بیمهها، که روشی است که آزموده شده و تجربه آن در کشور وجود داشته و امیدواریم این اتفاق رخ دهد.
وی درباره احتمال افزایش قیمت دارو با تک نرخی شدن ارز و تخصیص مابه التفاوت نرخ ارز به بیمهها برای جبران هزینههای دارویی مردم، گفت: قاعدتا با این اقدام قیمت اصلی دارو واقعی میشود، اما اگر بتوانیم این منابع را به بیمهها پرداخت کنیم، قاعدتا پرداختی بیمار تفاوتی نخواهد داشت.
اینانلو درباره علت افزایش قیمت دارو در شش ماهه دوم امسال نیز گفت: قیمت دارو جزو اقلامی است که از مؤلفههای متعددی متاثر میشود که میتواند متاثر از رشد قیمت نهادههایش، افزایش قیمت داشته باشد. همچنین بحث هزینههایی مانند دستمزد، انرژی، بورس و... نیز وجود دارد که هزینه است و قیمت دارو را متاثر میکند. همچنین بخشی از افزایش قیمت دارو میتواند متاثر از این باشد که به دلیل تأخیر در تخصیص ارز، برخی داروهایی که تولید داخلی هستند و نوع خارجی آنها هم وجود دارد و قاعدتا اولویت ما حمایت از داروهای تولید داخل است، ممکن است ارز آن تغییر کند و روی قیمت دارو تأثیر بگذارد.
وی درباره پیشبینی افزایش بالای ۱۵ درصدی قیمت دارو نیز گفت: باید توجه کرد که عدد تورم عمومی که در کشور اتفاق میافتد، چند برابر این عدد است و دارو هم قاعدتا مستثنی نیست.