به گزارش پایگاه خبری تماشاگران امروز/به گواه کارشناسان، والیبال موفقترین ورزش گروهی ایران است. عملکرد تیم ملی والیبال در چند سال اخیر و همینطور حضور در جمع ۱۰ قدرت برتر والیبال دنیا باعث شده این رشته پس از فوتبال دارای بیشترین اقبال عمومی باشد. به واسطه همین موضوع لیگ برتر والیبال هم با حساسیتهای زیادی دنبال میشود. قرارداد بازیکنان شاغل در لیگ برتر والیبال میلیاردی شده و در حال حاضر بازیکنانی با سطح فنی متوسط، کمتر از یک میلیارد تومان دریافت نمیکنند.
گفته میشود در فصل جاری لیگ برتر والیبال، رکورد قراردادها شکسته شد و به ۵ میلیارد تومان رسیده است. در حال حاضر تیمهایی در این رقابتها حضور دارند که هزینه سالانه آنها به بالاتر از ۵۰ میلیارد تومان رسیده است و میتوان ادعا کرد لیگ برتر والیبال پس از لیگ برتر فوتبال گرانقیمتترین لیگ کشور است. با این اوصاف طبیعی است که این رقابتها در تیررس سودجویان قرار بگیرد؛ چرا که هر جایی که در ورزش پول باشد آنها حضوری همیشگی خواهند داشت.
به گزارش ایلنا،علاوه بر معضل دلالی، لیگ برتر والیبال ایران به یک منبع درآمدزا برای سایتهای شرطبندی تبدیل شده است. این اتفاق از چند سال گذشته آغاز شده است؛ اما امسال تعداد بیشتری از این سایتها روی نتایج لیگ برتر والیبال شرطبندی میکنند. وقتی در موتورهای جستوجوگر، عبارت «شرطبندی در والیبال» جستوجو میشود تعدادی زیادی سایت شرطبندی معرفی میشوند که همه آنها نتایج مسابقات لیگ برتر والیبال ایران در شرطبندیهایشان قرار دادهاند.
اسنادی که هیچ وقت رو نمیشوند
پیش از این هم به معضل شرطبندی در لیگ برتر والیبال پرداخته شده است؛ اما توجیه مسئولان فدراسیون والیبال این بوده که تا زمانی که اسنادی در این زمینه وجود نداشته باشد نمیتوان با قاطعیت گفت که سایتهای شرطبندی در نتایج مسابقات لیگ برتر، نقش دارند. همین موضوع باعث شده فدراسیون والیبال هیچگاه نگاه جدی به این موضوع نداشته باشد.
در پشتپرده شرطبندیها افرادی هستند که تبحر زیادی در کارشان دارند و نباید انتظار داشت ردپایی از خود به جا بگذارند. اینکه منتظر ماند تا آنها اسناد شرطبندی در لیگ برتر را به فدراسیون والیبال ارائه کنند چاره کار نیست؛ بلکه باید این موضوع با حساسیت زیاد مورد بررسی قرار بگیرد و آن وقت است که سرنخهای زیادی به دست میآید.
نقش ناظران در مقابله با شرطبندی
سازمان لیگ فدراسیون والیبال برای هر مسابقه ۲ ناظر داوری و فنی در نظر میگیرد. در برخی هفتهها ناظر ویژه هم به این ناظران اضافه میشود. ناظران داوری وظیفه دارند عملکرد داوران را به کمیته داوران فدراسیون والیبال گزارش کنند؛ اما ناظران فنی بر اساس وظایفی که سالها قبل برای آنها تعریف شده عمل میکنند. ضمن اینکه برخی از آنها بیشتر از اینکه به دنبال انجام وظایفشان باشند در اعزامهایشان به دنبال گشت و گذار و خرید سوغاتی هستند.
فرهاد شاهمیری، داور بازنشسته والیبال ایران که در حال حاضر به عنوان ناظر داوری مسابقات لیگ فعالیت میکند در خصوص وجود معضل شرطبندی در لیگ به ایرنا گفت: فکر نکنم بازیکنان، مربیان و داورانی که در لیگ برتر والیبال ایران فعالیت میکنند نقشی در شرطبندی سایتها داشته باشند. اگر هم چنین معضلی وجود داشته باشد عمومیت ندارد. شاید چون وقتی خودم داور بودم کسی پیشنهادی برای شرطبندی به من نداد چنین دیدگاهای دارم.
وظایف ناظران لیگ چیست؟
امیر طلوعکیان، مدیر کمیته رویدادهای بینالمللی فدراسیون والیبال که نظارت فنی مسابقات لیگ را هم بر عهده دارد درباره وظایف ناظران فنی لیگ به ایرنا گفت: ناظران فنی، نمایندگان فدراسیون هستند تا مقررات سازمان لیگ را در مسابقه اجرا کنند. در خصوص وظایف ناظران هم آنها کارهایی را انجام میدهند که سازمان لیگ میخواهد. به نظر من ساختار شکل گرفتهای در والیبال داریم که تغییر و به روز کردن آن باید با تأمل انجام شود.
طلوعکیان در پاسخ به این سؤال که چه راهکاری برای مقابله با شرطبندی در لیگ برتر والیبال وجود دارد، گفت: کاری که والیبال میتواند انجام دهد این است که قوانین بازدارندهای در نظر بگیرد. ضمن اینکه شرح وظایف جدیدی برای ناظران تعریف شود.
ناظر فنی مسابقات لیگ والیبال در پایان گفت: به طور کلی مسابقات ورزشی برای شرطبندی بسیار مطلوب است. چون مسابقات ورزشی غیرقابل پیش بینی هستند. به همین خاطر افراد ترغیب میشوند تا نتایج را پیشبینی کنند. نمیتوان نفی کرد که در والیبال یا سایر رشتههای ورزشی شرطبندی انجام نمیشود؛ اما ما چیزی برای اثبات نداریم. اگر هم مشکوک شدیم باید به نهادهای مرتبط گزارش کنیم و نمیتوانیم به صورت مستقیم اقدامی انجام دهیم.