اما آیا میتوان این هیولا را مهار کرد؟ آیا دولتمردان عزم جدی برای این کار را دارند یا هراز گاهی معتادان متجاهر را از خیابانها و میدانهای شهر جمع میکنند، به کمپهای اجباری ترک اعتیاد میفرستند و نامش را میگذارند ماده 16.
بدون شک فرد یا افرادی که بتوانند معضل اعتیاد را حل کنند بوسه بر دستانشان از واجبات است.
آیا فکر کردهاید اعتیاد، این کلمه 6 حرفی چه نقشی درزندگی ما به عنوان یک انسان، یک شهروند، یک متخصص، یک کارشناس ویک مسئول بازی میکند و افراد جامعه چقدر این معضل را در شهرخود، کوچه و خیابان و یا حتی در خانه خود حس کرده و با آن دست به گریبانند؟
تا به حال چند بار نوشتهایم که اعتیاد بلای خانمانسوز است و به خانوادهها توصیه کردهایم مراقب فرزندان خود باشید؟
چقدر با کارشناسان و متخصصان و مسئولان در مورد اعتیاد مصاحبه کردهایم؟ چقدر برگزاری نشستها و اجلاس در مورد مهار اعتیاد را پوشش دادهایم وچند بار در تلویزیون شاهد به آتش کشیدن و از بین بردن مقدار زیادی مواد مخدر بودهایم و اخبار دستگیری عدهای از فروشندگان مواد مخدررا خواندهایم؟ اما آیا همه اینها جواب داده و میتوانیم از کنار این واژه نا زیبا به راحتی بگذریم.
بیایید با انعکاس معضل اعتیاد، پازلهای موجود برای کنترل و کاهش را کنارهم بچینیم و نتیجه گیری کنیم جامعه و مسئولان وهمه آنهایی که دغدغه ترک اعتیاد معتادان را دارند چقدر در این راه موفق بودهاند.
یرای بررسی این مشکل و نیاز به حضورمعتادانی که موفق به ترک اعتیاد شدهاند در جلسات NA با "محمود شالایی" مدیر روابط عمومی انجمن معتادان گمنام کشور گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانیم:
غروب هر روز در پارکها و محوطههای باز شهر و روستاها چه خبر است؟ چهره های لاغر و تکیدهای که نقش پیروزمندانه روی صورتشان حک شده با قدمهای محکم به سمت قسمت های مشخص شده پارک های محله شان میروند. تعدادی اتومبیل و تعداد بیشتری موتور سیکلت های پارک شده در خیابان های اطراف نشان میدهد که هر روز به جمعیت افرادی که جلسات انجمن معتادان گمنام شرکت میکنند افزوده میشود.
شالایی میگوید: حالا بیشتر مردم میدانند که حضورمعتادان بهبود یافته در جلسات NA چقدر به پاک ماندن آنها کمک میکند.اما شاید کمتر کسی بداند که انجمن معتادان گمنام کار خود را از سال 69 با 4 یا 5 نفر از معتادان در حال بهبودی در مرکز بازپروری قرچک ورامین آغاز کرد و پس از وقفه 5 ساله از سال 73 و خارج از مرکز بازپروری به کار خود ادامه داد.
این انجمن در سال 1385 از پلیس امنیت ناجا و در سال 1392 از وزارت کشور با شماره ثبت ۲۱۰۶۵، مجوز فعالیت سازمانهای مردمنهاد را در سطح ملی دریافت کرد.
بیش از 700 هزارنفر در سراسرکشور عضو انجمن معتادان گمنام هستند
او میگوید:در حال حاضر انجمن معتادان گمنام ایران، حداقل 700 هزارنفر در سراسر ایران عضو دارد. تعداد گروهها 5 هزار و316 گروه است. تعداد 313 گروه بانوان داریم و در 31 استان درهمه نقاط کشور و حتی روستاها جلسات برگزار میشود و در 281 شهرستان هیئت نمایندگی داریم.در هفته هم حدود 22 هزار و628 جلسه برگزار میشود البته ممکن است در برخی ازشهرها یا شهرستانها در هفته 2 جلسه یا بیشتر برگزار شود.
پیام ما؛ میتوان بدون مواد مخدر هم زندگی کرد
شالایی با اشاره به اینکه روش بهبودی معتادان گمنام از بیماری اعتیاد، کمک یک معتاد به معتاد دیگر است میگوید: اعضای این انجمن از طریق کارکرد 12 قدم معتادان گمنام و شرکت مرتب در جلسات گروهی، چگونگی زندگی بدون مصرف مواد مخدر را از یکدیگر میآموزند و با پیامدهای ناشی از بیماری اعتیاد آشنا شده و به یکدیگر کمک میکنند.
او تاکید کرد: انجمن معتادان گمنام وابسته به هیچ سازمانی نیست وهیچگونه كمكی مانند وام، وقف، هدیه و... را نمیپذیرد.
او با اشاره به هدف انجمن معتادان گمنام میگوید: هدف ما رساندن پیامی کوتاه با این مضمون است که« میتوان بدون مواد مخدر هم زندگی کرد» و امیدواریم که هر معتادی در همه جای دنیا لااقل یک بار این پیام را بشنود.
گروههای NA با حفظ روحیه اتحاد و همبستگی، تلاش زیادی برای انتقال این پیام بهبودی دارند و امیدوارند برنامه بهبودی قابل دوام معتادان گمنام به رسمیت شناخته شود و مورد حمایت معنوی قرارگیرد.
قطع مصرف مقولهای حرفهای و تخصصی است
او میگوید: انجمن NA انجمنی جهانی و جامعه مدار است که زیر مجموعه هیچ سازمانی نیست و هیچ فعالیتی در زمینه ترک فیزیکی، سمزدایی و درمان بالینی ندارد و همچنین بیمارستان، کلینیکهای سرپایی ومراکز درمانی ندارد وهیچ کمک مالی را نمیپذیرد.چرا که معتقدیم قطع مصرف مقولهای حرفهای و تخصصی است و ما آن را به متخصصان و پزشکان واگذار میکنیم و فقط تجربیات شخصی خود را بر اساس قدمهای 12 گانه به معتادان بهبود یافته منتقل میکنیم.
شالایی ادامه میدهد: بهبودی پروسهای است که تمام نمیشود وممکن است تا پایان عمر ادامه داشته باشد اما با کار کردن قدمهای 12 گانه شروع و تا پایان زندگی ادامه دارد.
آیا تابحال در جلسات NA شرکت کردهاید؟
نویسنده این گزارش با ابراز تأسف اعتراف میکند در سالهای دور که- جلسات باز وجود نداشت یا خیلی کمتر بود- چندین بار به عنوان معتاد درجلسات شرکت کرده و برای اینکه بداند درجلسات چه میگذرد خود را به عنوان معتاد جا زده است.
اولین نکتهای که در جلسات NAجالب بود استفاده از کلماتی بود که در ادبیات گفتاری عموم مردم نا آشنا بود. به عنوان مثال کلمه مشارکت فقط یک کلمه نبود، کاری بود که با بلند کردن دست یکی از شرکتکنندگان شروع میشد و با حرفهایی که تا آن روز از زبان یک فرد عادی شنیده نشده بود ادامه پیدا میکرد.
"حالم خراب بود، با راهنما حرف زدم بهتر شدم" ،" من برای پیدا کردن مواد هر کاری که فکرش را بکنید کردهام". "به خانوادهام ظلم کردهام و میخواهم جبران کنم". خدایا آرامشی عطا فرما" و... از جملات مشترک معتادانی بود که در جلسات شرکت میکردند.
معتادان باید سر وقت اعلام شده درجلسه حضور داشته باشند و تا جایی که ممکن است تا آخر جلسه بمانند.
حالا دیگر افرادی که معتاد نیستند هم میتوانند در جلسات باز که مخصوص افرادغیرمعتاد است، شرکت کنند اما معتادان اگربه مدت 3 ماه به صورت مرتب درجلسه شرکت کنند در روند پاک ماندن آنها موثر است ولی آنهایی که سالها در جلسات حضور دارند درصد پاک ماندشان بسیار بالا میرود.
راههای تماس با انجمن معتادان گمنام چیست؟
برای ارتباط با انجمن معتادان گمنام باید با سایت انجمن معتادان گمنام ایران به نشانی ( www.nairan.org )ارتباط بگیرند.