همین چند روز گذشته بود که صحبت ورود آیفون 14 به بازار و بحث ممنوعیت ریجستری آن تبدیل به یک خبر رسانهای شد که خیلی زود در بازار موبایل فروشان سر و صدا به پا کرد. ممنوعیت ورود آیفون 14 به ایران یک بحث جدا است اما چرا وقتی کالایی ممنوع میشود، سریع با افزایش قیمت در بازار به فروش میرسد؟ اصلا زمانی که اقتصاد کشور بیمار است و مردم در تنگنا امور مالی به سر میبرند، داشتن کالا لوکس در کجای جامعه قرار میگیرد. تصور کنید قشر خیلی کمی از جامعه هم توان خرید کالای لوکس را دارند و بابت آن پول زیادی هم پرداخت میکنند اما ضرورت انتخاب یک کالا گران قیمت در شرایطی که برچسب ممنوعیت روی آن خورده شده، چیست؟ در واقع نفع افزایش قیمت کالای ممنوعه، یک نوع بازار گرمی هم به شمار میرود. اصلا کالایی ممنوع شده تا با سیاست های بازار خرید و فروش، زودتر از شرایط ممکن به سود قابل توجهی برای فروشندگان آن کالا برسد. جالب ترین نکته این است که میدانیم اقتصاد شرایط بحرانی را در دنیا سپری میکند اما خود اعضا جامعه هم گاهی در فرایند مشکلات اقتصادی بی تقصیر نیستند. از طرفی میگوییم باید پای دلال های اقتصادی از بازار خرید و فروش بریده شود اما نمیدانیم که با خرید یک کالا ممنوع و بازار گرمی برای ورود دلالان، خودمان را به چاه عمیقی میاندازیم. آنجاست که کارشناسان و مسئولان را فرا میخوانیم تا از گردابی که خودمان آن را درست کرده ایم، رها شویم.
همه این صحبتها برای این بود که با ممنوعیت یک کالا، برای رسیدن به آن دست و پا نزنیم.سر فرصت و با گذشت زمان همان کالا از بند ممنوعیت خارج خواهد شد. حالا یک کالای لوکس برای مدتی در بازار به فروش نرسد، آیا اتفاق مهمی رخ میدهد؟!
بدون تردید، این نتیجهگیری درباره کل اقتصاد است. اگر کالایی با افزایش قیمت روبهرو است، میتوان برای مدت کوتاهی آن را خریداری نکرد تا دوباره قیمت آن به شرایط مطلوب برسد. این فرمول نخرید کالا یا ارز یا هر خرید و فروش دیگری در زمانی جواب میدهد که مردم با اتحاد یکدیگر و اعتماد پیش بروند. در این صورت است که قیمت های حباب شکسته خواهد شد و قیمت واقعی خود را نشان خواهد داد.